Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 22.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nysnø og kraftig vind fra sørvest øker skredfaren utover dagen. Hold avstand til områder med fersk fokksnø. Det ventes også våte løssnøskred om natten.

Skredfarevurdering

Nedbør som snø over 11-1200 moh. Mesteparten kommer vest i regionen (Luster, Sogndal, Balestrand). Vind opp til liten kuling fra sørvest fra ettermiddagen gjør at det danner seg ferske fokksnøflak i nordøstvendte leområder. Det vil være svært lett å løse ut middels store skred for en person.

Samtidig øker også sannsynlighet for å løse ut skred i et svakt lag av kantkorn litt lenger nede i snødekket på grunn av pålagring med nysnø.

Under snøgrensen på rundt 1200 moh vil det regne på natten. Her kan små skred løsne av seg selv.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 22. mars 2023

Det er mye snø i terrenget etter nysnø torsdag og fredag forrige uke. Nysnøen forrige kom med kraftig vind fra SØ til S, som preget snøoverflaten og på høyfjellet finnes det stort sett fokksnø av ulik hardhet. Siste nedbør fra søndag kom med vind fra SV til V og lagt fra seg myk fokksnø i noen lommer.
Skiftende være gjennom helgen har gitt (gjennomslags)skare som går til topps i sørvendte heng, mens den slipper på rundt 1000 moh i nord og øst.

Et svakt lag av godt utviklete kantkorn over mildværsskare har trolig vært ansvarlig for mesteparten av skredaktivitet de siste dagene. Fraværelse av faretegn tyder på at laget er nå vanskelig å påvirke. Laget virker å ha mest utbredelse rundt tregrensen opp til områder hvor det dannet seg mildværsskare i begynnelsen av mars (ca 1200 moh).


Mandag er det observert noen mindre tørre flakskred både naturlig utløst og utløst av skavlbrudd og mange små løssnøskred. Mandag er det sendt inn en observasjon av et stort skred i Eitrebotn med uvisst tidspunkt. Kraftig bruddforplantning tyder på at det gikk på kantkorn over skarelag. Mandag er det sprengt nedd en del skred opp til str.4 i Låvisdalen .

Mandag er det observert ferske glidesprekker under Grånipa.

Fjellvær

Tirsdag 21. mars 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -17 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 22. mars 2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS